Wandelen en klimmen

De Jalón Vallei en omliggende zone zijn rijk aan mooie wandelroutes en hebben een aantal van de beste klimlocaties van heel Spanje. In een letterlijk op- en neergaand wandelgebied met circa 2.500 km beschreven routes loop je altijd op de meest prachtige en goed begaanbare plekken. Ook stevig hiken op meer uitdagende paden is in de Jalon Vallei bijna vanzelfsprekend. Ontdek te voet één van de mooiste kalksteengebergtes van het Middellandse Zeegebied. 


Beginner of gevorderde

De vallei is ideaal voor diegenen die van wandelen in de heuvels en bergen houden. Nog niet  bekend daarmee?  Dan is de kans groot dat je daarvan gaat houden als je er hier eenmaal van geproefd hebt. Want waarom zou je niet gaan wandelen? Het is algemeen bekend dat wandelen ontspant, ontstresst en goed is voor de conditie.

 

Er zijn diverse, gevarieerde routes, die door iedereen met een normale fysieke conditie te wandelen zijn. Om te genieten van het schitterende landschap van de Bernia, de woeste bergen op afstand zoals de Peñon de Ifach en de Puig Campana, en de diepe geheimzinnige dalen van de Tossalets de Porcs links en rechts van je, heb je aan een paar stevige wandelschoenen genoeg om een prachtdag te hebben. Natuurlijk kun je ook de lat hoger leggen, en kun je met een speciale uitrusting en extra energie jezelf nog meer uitdagen! 

 

Kijk hier voor wandelingen in de buurt.

Klimmen

Verschillende klimwanden in de vallei
Penya Roja

Uitdagende rotspartijen

Het klimgebied bestaat voornamelijk uit limestone rotsen. Er zijn vele routes die de beginnende klimmer onder leiding van ervaren begeleiders al snel het gevoel geven meer te kunnen en te willen. Dat kan, want voor de gevorderden varieert de moeilijkheidsgraad hier van 3c tot 8c. En in die laatste categorie dient er heel wat touw en ijzer meegesjouwd te worden.

 

Volgens de beschrijvingen op Rockfax zijn er fantastische routes in de regio. Rockfax beschrijft 18 gebieden in de omgeving, en het kleine dorpje Lliber in de Jalon vallei krijgt met 30 verschillende routes letterlijk en figuurlijk de hoogste ranking. De routes liggen veelal op het noordoosten, dus er kan ook bij grote warmte geklommen worden. Het rechter wanddeel is in het Lliber-gebied het toefje op de taart: steil, paalklimmen op richeltjes, sleetjes, en gaten. Uitdaging voor elk niveau! 

Ieder dorp heeft een weekmarkt met versproducten en antiek
Vakantiehuis B&B om uit te rusten en op te laden
Meer . .