Historische cultuur: levende geschiedenis

De vallei wordt niet voor niets als één van de mooiste valleien van Spanje beschouwd. Vanaf het moment dat je de Jalón Vallei inrijdt, voel je de rust, ruimte, authentieke Spaanse cultuur én historie. De tijd lijkt er, in tegenstelling tot in de grote steden en vaak drukbezochte kustplaatsen, nog ‘gewoon’ stil te staan - wat overigens niet wil zeggen dat er niets gebeurt! 

Jaarlijkse festiviteiten ter herdenking van de gevechten tussen de Moren en christenen
Cultureel festival Moros y Cristianos
Driekoningen
Tres Reyes: Driekoningen

Tradities en dorpsleven

Die ervaring van historie is niet zo vreemd, want de geschiedenis van de Jalón Vallei gaat terug naar de Romeinse tijd. Het meest zichtbare ‘verleden’ in de vallei is echter te danken aan de Moren en islamitische boeren die er door de eeuwen heen nadrukkelijk hun sporen hebben achtergelaten. Zo zijn niet alleen het plaatsje Guadalest (waar sinds een aardbeving in de 12e eeuw een kasteel letterlijk aan een klif hangt) maar ook de ontelbare, tegen de bergen aangelegde, ‘terrassen’ voor de landbouw van Moorse hand. Vele dorpjes zoals Benigembla en Alcalalí danken hun naam aan de Moorse periode, te zien aan bijvoorbeeld Beni~ ('zoon van') en Al~ (Arabisch lidwoord). 

Levende geschiedenis

Met zo’n geschiedenis heeft de Jalon Vallei, naast haar heerlijke en gezonde klimaat, haar bezoekers ook een schat aan culturele historie te bieden. Alle dorpjes in de vallei, hoe klein ook, hebben hier hun eigen verhaal, uitstraling en bezienswaardigheden. Variërend van Riuraus (de karakteristieke bouwwerken waar men in de 18e-20e eeuw muscat-druiven tot rozijnen liet drogen) tot diverse kleinschalige musea en ateliers, authentieke bodega’s, muurschilderingen, grotten en grotwoningen, en oude ruïnes. En dat alles in een uitgestrekt, afwisselend en verrassend landschap met weergaloze en fotogenieke vergezichten.

Ieder dorp heeft een weekmarkt met versproducten en antiek
Vakantiehuis B&B om uit te rusten en op te laden
Meer . .